سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان

23 مرداد 1395 12:39 5773 بازدید

محقق تاریخ شفاهی:

عروس های کاشانی پس از 7 بار" بله" می گفتند

عروس های کاشانی پس از 7 بار" بله" می گفتند

ویژه برنامه «پاگیره کاشونی» با محوریت یادآوری آداب و رسوم ازدواج دیار مومنان با حضور خانواده ها و شهروندان کاشانی در پارک بزرگ شهر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری کاشان، غلامحسین سربلوکی جهانگرد و یکی از علاقه مندان و محققان تاریخ شفاهی در این مراسم که به همت فرهنگسرای معراج سازمان برپا شد با اشاره به آیین ازدواج در کاشان اظهار داشت: در این منطقه تمدن خیز، چند گونه رویکرد در مقابل امر ازدواج وجود داشته و خانواده ها بر اساس چند طرز فکر با یکدیگر وصلت می کردند.

وی خاطرنشان کرد: در ازدواج موسوم به ازدواج "بسته"  که مختص اشراف و خانواده های دارای تبار مشهور بود ازدواج ها تنها درون همان طایفه صورت می گرفت و خانواده ها پسر یا دختری خارج از محدوده خاندان را در میان خود نمی پذیرفتند.

این روایتگر تاریخ شفاهی  کاشان، "نشان" کردن را گونه دیگر ازدواج درروزگاران قدیم دانست و گفت: زمانی که پسر و دختر خردسال بودند و یا زمانی که پسر کودکی چند ساله بود و مادر دختری را متولد می کرد همان موقع  دختر را برای پسر به اصطلاح نشان می کردند که در این صورت دختر نه تنها حق نداشت همسر دیگری در آینده برگزیند بلکه خانواده دختر از پذیرفتن خواستگار نیز معذور می شدند.

سربلوکی سپس به برخی دیگر از شیوه های خواستگاری نظیر "واسطه گری" و..... در دوران قدیم کاشان اشاره کرد و به تشریح چگونگی و علت انجام این رسوم در گذشته پرداخت.

وی همچنین از لزوم هفت بار تایید دختر برای انجام ازدواج سخن گفت و افزود: بر همین اساس هفت خوان  شامل انواع پوشاک، شیرینی و...پیشکش می کردند و دختر نیز پس از هفت بار پرسش عاقد که "بله" می گفت به منزله تایید نهایی بود.

دکتر اسدالله بابایی فرد عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه کاشان نیز در این مراسم با تأکید بر لزوم هم کفو بودن دختروپسر در هنگام ازدواج بیان کرد: جمله "عشق مرزها را در می نوردد" جمله ای تخیلی و آرمانی است و آنچه که لازمه یک زندگی موفق است همسان بودن زوج هاست.

وی وجود امکانات و شرایط مالی را تضمینی برای دوام یک زندگی ندانست و تصریح کرد: اگر تفاهم فکری، اخلاقی و فرهنگی میان دختر و پسر وجود نداشته باشد زندگی ها پس از مدت کوتاهی حتی اگر به جدایی منجر نشود به طلاق عاطفی منتهی می گردد.

این استاد دانشگاه ، ایمان، عقل, حق طلبی، عفت و پاکدامنی، تناسب سنی و جسمی و ظاهری، بلوغ جسمی و روانی و...را از جمله شاخصه های یک انتخاب درست در ازدواج عنوان کرد.

قصه گویی کودک در مورد سنت های دیروز و امروز ازدواج، برگزاری مسابقه، اجرای نمایش طنز با موضوع ازدواج، اجرای موسیقی اصیل ایرانی و....از جمله برنامه های دیگر آیین «پاگیره کاشونی» به شمار می رفت.

لازم به ذکر است این آیین ویژه  با هدف بررسی نگرش و آداب و رسوم مردم کاشان نسبت به ازدواج، ترویج سادگی و پرهیز از تجملات در این امر مقدس، اشاعه فرهنگ ازدواج آسان با ارائه الگوهای بومی و سنتی کاشان در این زمینه و....به همت فرهنگسرای معراج سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری کاشان اجرا شد.

همچنین شایان ذکر است «پاگیره» همان آیین "بله برون" و "مهربرون" سنتی به شمار می رود که در روزگاران گذشته مردم دارالمومنین کاشان در قالب آن به استقبال مراسم پیش و حین ازدواج می رفتند و دارای قواعدی بوده که اساس آن را سادگی و بی پیرایه بودن این سنت حسنه تشکیل می داده است.


نظرات کاربران